dimarts, 3 d’agost del 2010

Resum històric del Scalextric. 3a part

Actualitzat 07/02/2017
La fi de la fàbrica dels somnis

A finals de la dècada dels 80 EXIN comença ha tenir seriosos problemes econòmics. Tot i les noves innovacions, el increment constant de la qualitat i la variació dels productes, no són bons temps per la companyia, fins i tot es veu obligada a tancar la famosa línia de figures Madelman.

La nova competència degut a l’aparició de les joguines digitals, ordinadors personals i consoles, suposa un escull insalvable per la marca catalana: la crisis és inevitable.

Unes de les ultimes estratègies d’EXIN és la d’exportar els seus productes a altres països. Internacionalment, la marca Scalextric pertany a HORNBY, així dons els productes d’EXIN es comercialitzen arreu del món amb la marca de SCX .

HORNBY faria lo propi, crea la marca Superslot per comercialitzar els seus productes Scalextric al territori espanyol.

Finalment al 1993, EXIN tanca les seves portes, deixant un llegat de jocs mítics per tota una generació com Scalextric, Madelman, Cine EXIN, EXIN Castillos, EXIN West, Tente, etc. Algú va dir un cop que EXIN era la fàbrica dels somnis per a molts infants.

Aquell mateix any, dos enginyers i antics treballadors d’EXIN, Eduard Nin i Eladio Coscuella, creen la empresa Ninco Desarrollos S.L., amb el temps es convertirà en una de las marques de slot més punteres a nivell mundial, sobretot en la branca de la competició.

La companyia americana TYCO compra els drets de Scalextric d’EXIN per un període de cinc anys. La producció es trasllada a la Xina i els productes perden qualitat. Es crea el club oficial però inicialment, no té l’acceptació esperada.

Al 1997 es funda l’empresa catalana Tecnitoys amb l’objectiu de potenciar Scalextric a nivell nacional. A l’any següent es fa amb els drets que havia deixat TYCO. Mantenint la fabricació a la Xina, però dissenyant els productes a Barcelona, s’experimenta una més que visible millora, poc a poc va recuperant el terreny perdut. Comercialitza nous models i accessoris de gran qualitat i innova amb la gamma digital, recuperant el prestigi que anteriorment tenia EXIN.

A la primavera de 2012, Tecnitoys va entrar en concurs de creditors i, signà un contracte per un any amb el grup català Educa-Borràs per la comercialització dels seus productes a traves d’una de les seves empreses, Fábrica de Juguetes, establerta a Ibi, Alacant. Aquest fet coincideix amb el 50 aniversari de la introducció de Scalextric al nostre país, i per celebra-ho es llança una edició limitada del Cooper Climax F1.

A l’any 2013 es va procedir a la subhasta dels drets d’explotació de les marques Scalextric a España, Mèxic, Rússia, Polònia i Marroc i SCX a la resta del món. En primera instància va guanyar la companyia Alemanya Stadlbauerm propietària de Carrera, competència directa de Scalextric en el sector. Però, la Sociedad Winkler International, propietària dels drets i explotació des de els temps de Tyco i, soci de Tecnitoys va exercir el seu dret a tanteig pujant l’oferta de la companya Alemanya, recomprant així les llicències que com a soci  havia cedit en el seu moment a Tecnitoys.

Winkler Internacional amplia el contracte ja signat amb Educa-Borràs i cedeix els drets d’explotació de les marques Scalextric i SCX. D’aquesta manera, Fábrica de Juguetes és la encarregada de seguir desenvolupant i ampliar l’oferta dels productes Scalextric/SCX per tot el món.
Esperem que aquesta nova etapa sigui llarga i estigui plena d'èxits.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada