divendres, 17 de setembre del 2010

Fabricant calques



Una restauració no està del tot acabada fins que el cotxe no llueix els seus dorsals i patrocinadors  originals. Si les calques estan en bon estat aleshores només les haurem de netejar amb un pinzell, molt suaument, amb aigua i rentavaixelles i tornar-les a fixar amb els productes MicroSol i MicroSet.

La majoria de vegades però, ens trobarem que no podrem aprofitar les calques originals o part d’elles. Aconseguir-les no serà gaire difícil ja que, a un preu raonable, les podem comprar Slotmania o en mercats especialitzats en el tema, com el de la plaça Masadas a Barcelona que es celebra els primers diumenges de cada mes tret de l’agost.
El problema el tenim quan volem un dorsal determinat o de un model concret que no podem trobar enlloc. Llavors només tenim una solució: fer-les nosaltres mateixos. En un primer moment el tema sembla dificultós però, seguint quatre pases la cosa resulta molt senzilla.

Els materials que necessitarem són: una impressora, una fulla de calca verge transparent o blanca i, si utilitzarem una impressora d’injecció de tinta, un producte protector com vernís o l’específic Micro Liquid Decal Film.

Evidentment, si no tenim el fitxer del dibuix de la calca a imprimir l’haurem de fer. Un software d’edició de gràfics vectorials es gairebé indispensable alhora de fabricar calques amb un mínim de qualitat. El software Adobe Illustrator CS4 és una de les millors opcions, és fàcil d’utilitzar i els resultats són impressionants.

Per imprimir ho podem fer en una impressora laser o en una d’injecció de tinta, cadascuna utilitza un tipus de paper determinat. Amb una impressora laser tenim l’avantatja de no necessitar cap líquid per protegir-la. En canvi la resolució i el detall del dibuix sempre quedarà més definit amb una impressora d’injecció de tinta.

El dubte que tothom té abans de començar és el d’escollir el tipus de fulla de calca verge: la transparent o la blanca.
Sabent que les impressores domèstiques mai imprimiran el color blanc, sembla que la calca blanca és la millor opció, però ens trobarem en el problema que haurem de retallar a ras del dibuix, cosa que a vegades serà molt tediós i d’altres simplement impossible.
El paper transparent té l'inconvenient de ser molt prim i el color de fons es pot transparentar, sobretot si la carrosseria és fosca. El color blanc pur el podem substituir per un color trencat, però aquesta solució no sempre ens anirà bé.
Per tant, escollirem el tipus de paper que més ens convingui depenen de les calques i el cotxe a decorar. Per exemple, si les hem de fer amb paper transparent i el color de la carrosseria és fosc, podem ficar-ne dues iguals, una al damunt de l’altra, per que no ens transparenti el color de la base, per això al imprimir haurem de fer dues copies de cada.

A l'hora de imprimir hem de vigilar en tenir els capçals de la impressora ben nets, i sobretot anar molt en compte en la manipulació del paper, sempre sense tocar la cara imprimible. Un cop impreses les calques esperarem a que s’eixugui la tinta un mínim de 24 hores, seguidament cobrirem les calques amb Micro Liquid Decal Film i deixarem 24 hores més, segons com ho veiem aplicarem una segona capa.

Per aplicar-les hem de retallar-les gairebé arran del dibuix i submergir-les en aigua tíbia durant uns minuts fins que és separin del paper. Les col·locarem al lloc on han d’anar i eixugarem l’excés d’aigua amb un tros de paper secant. Per fixar-les podem ajudar-nos dels productes Micro Sol i Micro Set.

Potser el primer cop no ens quedin del tot bé però, amb una mica de pràctica i paciència els resultats seran espectaculars.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada